Zapojenie plynovej fľaše

Zapojenie plynovej fľaše na spotrebič.

V tomto článku si vysvetlíme základný postup ako pripojiť spotrebič na plynovú bombu.

- Plynový varič, plynový horák, plynový sporák, plynový ohrievač, plynový gril, chladnička na plyn, ale aj lampa alebo kosačka na trávu. Tak to sú spotrebiče, ktoré využívajú ako zdroj energie, plynovú bombu. (Bavíme sa samozrejme o spotrebičoch na propán bután)

- Na pripojenie spotrebiča k plynovej fľaši potrebujeme tzv. pripojovaciu sadu.

- V prvom rade musíme vedieť, či je náš spotrebič vysokotlakový, alebo nízkotlakový, inými slovami, či potrebujeme regulátor tlaku plynu, alebo nie.

- Vysokotlakové spotrebiče nemožno pripojiť na 5 až 10 kg plynové fľaše. Takéto spotrebiče sa pripájajú iba na 2 kg plynové fľaše. Vo väčšine prípadov je k takémuto výrobku, už pripojovacia sada dodávaná v balení.

- V druhom rade musíme vedieť akú fľašu budeme používať. Buď 2 kg plynovú bombu, alebo 5 až 10 kg plynovú bombu.

- V prípade 5 alebo 10 kg fľaše potrebujeme regulátor tlaku, hadicu na plyn a spony. Takúto sadu si môžete kúpiť tu: klik

- V prípade použitia 2 kg fľaše potrebujeme k vyššie uvedenému, ešte naviac odtlačovací ventil. Ponuku ventilov nájdete tu: klik

A teraz k samotnému zapojeniu:

- Pripojovacia hadica musí byť certifikovaná na propán bután a musí mať dĺžku minimálne 1 meter.

- Pred pripojením regulátora k plynovej fľaši, skontrolujeme tesnenie, či je správne nasadené a či nevykazuje známky opotrebenia. Tesnenie treba skontrolovať pri každej výmene plynovej bomby.

- Potom nasadíme regulátor tlaku plynu na plynovú bombu. Plynové závity na fľašiach sa uťahujú na Slovensku doľava, takže regulátor šróbujeme na fľašu oproti smeru hodinových ručičiek.

- Ak máme regulátor tlaku pripojený k plynovej fľaši, ďalším krokom je kontrola tesnosti. Vykonáme ju tak, že natrieme spoje okolo ventilu fľaše a kde je regulátor pripojený  k fľaši roztokom vody a prostriedku na riad (môžeme použiť ostrekovač). Ak pozorujeme bubliny, spoj nie tesný.

- Kontrolu tesnosti nevykonávame otvoreným plameňom.

V prípade otázok, nás neváhajte kontaktovať mailom na info@propanbutanshop.sk

Golden-Flame-Patio-Heater-1